Prognoza vremena: Za vikend nešto manje temperature, mogući i lokalni pljuskovi

Danas je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i vruće, dok je od 11 do 18 sati na snazi crveno upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda za cijelu državu zbog velikih vrućina.

Vjetar je slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će biti između 17 i 23°C, a n najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

Sutra će veći dan preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Uslijed razvoja konvektivne oblačnosti u poslijepodnevnim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar će biti slab do umjerene jačine većinom južnog smjera, a u sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će biti između 18 i 24°C, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C.

U nedjelju će u Bosni biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar će biti slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će se mjeriti od 15 do 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 36°C.

Za ponedjeljak se prognozira djelomično vedro i nestabilno. Lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući širom zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29°C, na jugu zemlje do 33°C.