Projekat „Mladi i mediji za transparentnije i odgovornije društvo“ dobio podršku Telemach fondacije

Udruženje za informisanje i afirmisanje građana „Z-Media“ nastavlja s aktivnostima jačanja medijskih vještina kod mladih, a u narednom periodu će na prostoru grada Zavidovići biti implementirane edukativne aktivnosti uz podršku Telemach fondacije.

Telemach fondacija, kroz drugi ciklus Programa regionalnih grantova, od 11 izabranih projekata za 2023. godinu podržala je i implementaciju projekta udruženja Z-Media pod nazivom “Mladi i mediji za transparentnije i odgovornije društvo”.

Kroz projektne aktivnosti udruženje Z-Media nastoji unaprijediti postojeće stanje medijske pokrivenosti grada Zavidovići, odnosno, informisanosti javnosti uz fokus na proizvodnju kvalitetnog sadržaja, a kroz angažman i osposobljavanje mladih za samostalno djelovanje koristeći moderne metode i alate.

Tokom edukativnih aktivnosti, mladi će biti upoznati s terminom građanskog novinarstva, te cjelokupnim procesom od prikupljanja informacije, njene obrade, standardima profesionalnog izvještavanja do završne faze tog procesa i puštanjem vijesti u javnost. Uz mentorstvo, mladi će dobiti priliku da djeluju kao građani-novinari, te svoje sadržaje objavljuju putem informativne platforme udruženja – Z Portala.

Na ovaj način, osim učenja mladih novim vještinama i jačanjem njihovih kapaciteta, povećat će se i nivo transparentnosti i društvene odgovornosti u zajednici.

Pri izradi projektnog prijedloga mlade smo prepoznali kao bitan faktor i potencijalne nosioce pozitivnih promjena na ovom polju, te grupu s kojom je potrebno raditi i dati im mogućnost da uče, napreduju i objavljuju svoje sadržaje. Stoga se izuzetno radujemo tom procesu koji nam predstoji uz podršku Telemach fondacije“, kazao je Amar Buljubašić, predsjednik udruženja Z-Media.

Iz udruženja dodaju da će uskoro biti objavljeni pozivi mladima za učešće u projektnim aktivnostima, a da su prve edukacije i radionice planirane u mjesecu junu.

Program regionalnih grantova Fondacije Telemach pokrenut je prošle godine s ciljem pružanja finansijske i mentorske pomoći neprofitnim organizacijama u manjim lokalnim sredinama, koje svojim aktivnostima ostvaruju dugoročni pozitivni efekat u području obrazovanja i zaštite okoliša. Za implementaciju projekata iz ciklusa za 2023. godinu obezbijeđeno je 54.000 KM bespovratnih sredstava, koja su podijeljena na 11 lokalnih organizacija širom Bosne i Hercegovine.