Projekt sadnje medonosnog bilja: Pčelarima u ZDK 2200 sadnica

Uokviru Projekta razvoja pčelarstva na području Zeničko-dobojskog kantona nastavljeno je sa distribucijom i sadnjom medonosnih biljaka u svrhu razvoja pčelarstva na području našeg kantona.

U ponedjeljak i utorak je okončana raspodjela medonosnog bilja pčelarima Zeničko-dobojskog kantona. U okviru zajedničkog projekta Vlade Zeničko-dobojskog kantona, odnosno, resornog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a u saradnji sa Savezom Udruženja pčelara Zeničko-dobojskog kantona izvršena je raspodjela sadnica pitomog kestena (Castanea sativa).

Pčelarima Zeničko-dobojskog kantona ukupno je podijeljeno 2200 sadnica pitomog kestena sa ciljem obogaćivanja nektarne i polenske paše. Ovo ujedno predstavlja nastavak aktivnosti podjele medonosnog sadnog materijala iz 2021. godine te je sa ovogodišnjom podjelom na prostoru kantona ukupno podijeljeno i zasađeno 5700 komada sadnica pitomog kestena

Cilj projekta je unaprjeđenje razvoj pčelarstva kao bitne razvojne grane za privredu, poljoprivredu, izvoz, zdravlje, ekologiju, ruralni razvoj, biodiverzitet u Bosni i Hercegovini. Time se obezbjeđuje pretpostavka uspješnije, profitabilnije i kvalitetnije proizvodnje.

S druge strane radi se na popularizaciji pčelarstva, dostupnosti i otvorenosti ove oblasti prema široj javnosti što je strateški cilj razvoja Bosne i Hercegovine s obzirom na razvojni potencijal ove oblasti. Kvalitetniji pčelinji proizvodi, veća količina proizvoda, podizanje svijesti o značaju pčelarstva kao važne privredne grane (posebno izvoz) i značaju pčelarstva u smislu očuvanja ekologije i povećanja biodiverziteta.