Foto: Samir Jordamović - Anadolu Agency

Protesti u Sarajevu: Građani traže ostavke Vijeće ministara BiH i Vlade FBiH

Grupa građana i aktivista okupila se danas u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na protestima pod nazivom “Borba za život”, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti su organizovani simbolično na Dan grada Sarajeva, a okupljeni zahtijevaju hitne ostavke Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH kao i nabavku vakcina.

Jedan od zahtjeva je neopoziva ostavka Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, a novi saziv ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije COVID-19. Traži se i hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Rok za navedene zahtjeve je sedam dana, dakle do 13. aprila. Protesti će biti održani ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine i ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Jedna od organizatorica okupljanja Maja Gasal – Vražalica istakla je da okupljeni imaju tri zahtjeva, a to su ostava Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH kao i uvođenje obaveznog PCR testa za sve ulaske u BiH.

Naše zahtjeve ćemo dostaviti na dva nadležna nivoa i dajemo im rok do 13. aprila da ga ispune. Ovo jeste borba za život“, poručila je Gasal-Vražalica.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Ostavke”, “Igrate se države – Game over!”, “Država nam je mjesto zločina”, “Borba za život” i “Svi na ulice, neka padnu ubice”.

Zbog održavanja protesta došlo je i do obustave saobraćaja u periodu od 11:30 do 14 sati u centru Sarajeva.

Izvor: Anadolu Agency (AA)