Proučena ikrar dova za hadžije iz Zavidovića

Danas je u Gradskoj džamiji u Zavidovićima proučena ikrar (hadžska) dova za vjernike i vjernice koji su odlučili obaviti petu islamsku dužnost – hadž.

Tradicionalno, ova dva se uči krajem mjeseca ševvala i tokom zu-l-kade po islamskom kalendaru širom Bosne i Hercegovine.

Ašare na početku današnjeg programa proučio je hfz Velid-ef. Kalabić, a nakon proučenog odlomka iz Kur’ana časnog, riječima dobrodošlice i iskrenih selama prisutnim vjernicima obratio se sekretar Medžlisa mr. Elvir-ef. Mehić, a koji je pročitao imena budućih hadžija.

Poslije izvođenja ilahija koje su izvodili imami Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, vjernicima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Izet-ef. Čamdžića koji je istakao nekoliko najvažnijih osobina obreda hadža.

Danas nas je okupio hadž, okupio nas je peti islamski šart, jer na hadž se ide da bi se imala neka korist, a korist hadža je hodočašće Kabe koja je preporod. Jer nas Kaba odgaja, orijentira i ujedinjuje, a vrhunac jedinstva ummeta je hadž – Arefat. Mi idemo na hadž da mijenjamo sebe“, kazao je on.

„Hadž je tu da budemo braća, da jedni druge volimo, da budemo cigle u kući. O vi koji idete na hadž sjetite se svojih komšija, prijatelja i rodbine, jer će i za vas meleki učiti dove ukoliko tako budete radili“, doda je Čamdžić, koji je na kraju programa proučio dovu za hadžije.