Provjerite da li ste na spisku za pomoć Evropske unije domaćinstvima

Kao što je prije dva dana najavljeno iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike, od ponoći je moguća provjera statusa prijava na Javni poziv za energetski siromašna domaćinstva.

Na osnovu izvršenih provjera, kreirana privremena lista domaćinstava koja su ispunila uslove utvrđene pozivom i kvalifikovala se na dodjelu sredstava, kao i lista domaćinstava koja nisu ispunila navedene uslove zbog čega su njihove prijave odbijene.

Do 12. decembra će iste biti privremeno dostupne na linku https://eupomoc.fmrsp.gov.ba. U navedenom će periodu svi građani moći pristupiti predmetnim listama preko spomenutog linka, te putem svoga matičnog broja provjeriti status svoje prijave.

Iz Ministarstva ističu da je za građane kojima su prijave odbijene, zbog čega se njihovo domaćinstvo nije moglo kvalifikovati za dodjelu sredstava po ovom Javnom pozivu, ostavljena mogućnost prigovora, te da se prigovor podnosi u općini ili gradu u kojem je podnesena prijava za dodjelu sredstava. Obrazac za prijavu je dostupan na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ili na ovoj poveznici.

Također, iz Ministarstva naglašavaju da svaki prigovor mora sadržavati dokaz, odnosno dokument, na osnovu kojega se traži dodatna provjera ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih pozivom. Napominju da će svaki prigovor uz koji ne bude priložen takav dokaz, automatski biti odbačen kao nepotpun i neće biti uzet u razmatranje.

Prema preliminarnim listama pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava, a poziv se prijavilo 216.360 domaćinstava, odnosno 429.066 osoba.