PUFBiH: U 162 kontrole zapečaćeno sedam objekata

Iz Porezne uprave Federacije BiH je saopćeno da su inspektori ove uprave 1. avgusta 2023. godine na širem području Federacije BiH izvršili 162 inspekcijska nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva, građevinarstva i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 116 neprijavljenih radnika, 15 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, te dva objekta koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je sedam objekata, a u 60 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 305.300 KM.

Iz Porezne uprave FBiH navode da će aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije biti nastavljene i u narednom periodu, stoga pozivaju porezne obveznikei kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.