Radnici Krivaje se okupili pred preduzećem, moguć protest pred Vladom FBiH

Nekadašnji radnici “Krivaje Mobel” iz Zavidovića danas su se ponovo okupili pred kapijom preduzeća.

Od nadležnih u Federaciji BiH traže i sastanak kako bi razgovarali o njihovim problemima, kao što su uvezivanje radnog staža, penzionisanje grupe radnika koja ispunjava uslove i rješavanje pitanja u vezi s imovinom preduzeća.

Veoma se lako možemo riješiti – za sat vremena. Samo dobra volja. Opet ovim putem molim sve koji su voljni – nek nam pomognu, nek nas riješe, nek uvezu radni staž, nek nam dadnu što duguju i nek riješe imovinu Krivaje”, kaže Mirsad Hodžić, jedan od bivših radnik.

Neuvezani radni staž jedan je od njihovih ključnih problema. Gotovo osam godina bez ikakvih primanja očekivali su makar uvezivanje staža i odlazak u penziju.

Krivaja Mobel 2016. doživjela je fijasko. Imovina uključujući i nekretnine u fabričkom krugu smještenom u centru Zavidovića, formalno gledano, u vlasništvu je Ortačke grupe, sa čime se bivši radnici ne mire. O svemu žele razgovarati premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Vedranom Lakićem.

Radnici ističu da ukoliko na njihove zahtjeve ne bude adekvatnog odgovora, a konkretno i poziva na sastanak, bivši radnici Krivaje će 12. jula protestovati ispred zgrade Vlade FBiH, a gdje su proteklih godina bili mnogo puta.

Izvor: federalna.ba