Raspisana četiri javna poziva iz oblasti konkurentnosti privrede Ze-Do kantona

Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona objavilo je 9. avgusta četiri nova javna poziva za dodjelu sredstava za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata u ovom kantonu.

Objavljeni su javni pozivi za dodjelu finansijskih sredstava za razvoj konkurentnosti privrede/gospodarstva kroz investiranje u opremu, obuku radne snage, promocije i sajmove, standarde i kontrolu kvalitete te patente (1.359.960,44 KM), subvencioniranje investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata (500.000,00 KM), subvencioniranje administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata (250.000,00 KM) te subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2021, 2022. i 2023. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK-a (10.000,00 KM).

Resorni ministar Samir Šibonjić kaže da Vlada i ovo ministarstvo ostaju čvrsto opredijeljeni da privredu ZDK-a učine još konkurentnijom i spremnijom za tržišne utakmice, kako na domaćem tako i na inostranim tržištima.

Privreda ZDK-a je pokretač razvoja Bosne i Hercegovine i kao ministarstvo želimo dati svoj doprinos njenom jačanju. Osim malih i srednjih preduzeća, ovaj put u mjere poticaja uvršteni su i obrti. Možda se premalo pažnje daje upravo obrtima, ali u njima je zaposlen veliki broj radnika koji svakodnevno isporučuju izvanredan kvalitet u vidu proizvoda ili usluga. Posebno mjesto imaju svi oni koji daju svoj doprinos za razvoj poduzetničke kulture, kao i tradicionalnih zanata. Ovo je samo dio sveobuhvatnog programa unaprjeđenja konkurentnosti privrede našeg kantona, koji osim subvencioniranja privrednih subjekata, predviđa i investiranje u postojeće i izgradnju novih privrednih zona“, rekao je ministar Šibonjić.

Ministarstvo privrede ZDK-a poziva privredne subjekte koji ispunjavaju uslove da se u što većem broju prijave na javne pozive i ostvare pravo na podsticaje, a isti su dostupni na internet stranici kantona.