Reisu-l-ulema posjetio Potočare: Učiniti sve da džemati u RS funkcioniraju u sigurnom ambijentu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, u okviru svojih ramazanskih obilazaka medžlisa, boravio je jučer u povratničkim medžlisima na području Muftiluka tuzlanskog.

Cilj nam je da i u ovo uvjetima pandemije obiđemo naše medžlise i susretnemo se sa našim imamima. Mislim da je jako važno i činimo sve da naši džemati na području RS funkcioniraju koliko god je to moguće u jednom sigurnom ambijentu. Ramazan je za nas posebno vrijeme i molimo dragog Boga da ga muslimani isposte u zdravlju i sigurnosti. Nadamo se da ćemo, s Božijom pomoći, nastaviti naš rad na ovom području kao što je bilo i do sada“, poručio je Reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema Kavazović je, u pratnji muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, posjetio Memorijalni centar u Potočarima gdje je obišao šehitluke, te je razgovarao s direktorom Emirom Suljagićem i Ševketom Hafizovićem, predsjedavajućim Upravnog odbora.

Predstavljene su najvažnije aktivnosti, projekti i planovi Memorijalnog centra. Pored brojnih aktivnosti, posebno je istaknuta važnost stalne komunikacije s majkama Srebrenice, predsjednicama udruženja porodica žrtava Genocida, koje svoj doprinos Memorijalnom centru daju i putem djelovanja Savjetodavne radne grupe.

Reisu-l-ulema je pohvalio aktivnosti Memorijalnog centra istakavši da Centar svojim radom priča priče naših šehida i doprinosi očuvanju istine o počinjenom Genocidu.

Podrška institucijama kao što je Memorijalni centar, ujedno je i pomoć životu novih generacija koje su se vratile, rade i žele graditi svoju budućnost na zemlji svojih pradjedova“, poručio je Reisu-l-ulema.

Nakon posjete Memorijalnom centru, održan je sastanak s imamima Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica na kojem je razgovarano o stanju u džematima, njihovom jačanju i prosperitetu.

Muftija Fazlović se zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na ovoj posjeti i njegovoj stalnoj brizi o Podrinju i muslimanima Bošnjacima koji ovdje žive. Njihov opstanak na ovim prostorima, te uspješan rad medžlisa u Podrinju, znak je i naše stabilnosti uopće, kazao je Muftija.

Naglasio je odgovoran rad i stabilnost u Medžlisu IZ Srebrenica, te je pohvalio rad glavnog imama i imama u ovom medžlisu, kao i svih imama u Podrinju. Izrazio je nadu da će, uz Božiju pomoć, djelovanje Islamske zajednice u budućnosti biti još snažnije.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić ukazao je na važnost fonda za povratničke džemate putem kojeg Islamska zajednica snažnije brine o svim džematima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, a kojeg je pokrenuo reisu-l-ulema Kavazović. To je samo dio pomoći i podrške koju već dugi niz godina Reisu-l-ulema pruža Bošnjacima koji žive u Podrinju, kazao je glavni imam Peštalić.

Reisu-l-ulema je održao sastanak s političkim predstavnicima Bošnjaka u Srebrenici: predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica, zamjenikom načelnika, predsjednikom Kluba bošnjačkih stranaka u Skupštini i kandidatom za načelnika na proteklim izborima.

Tokom ove posjete Podrinju Reisu-l-ulema se susreo s povratnicima, uputivši im poruku ohrabrenja i podrške, te je obišao šehidsko mezarje Veljaci u Bratuncu i šehidsko mezarje Rakita u Vlasenici.