Reprezentacija BiH saznala protivnike u baražu za EURO: Težak protivnik, ali na domaćem terenu

Danas je u švicarskom Nyonu održan žrijeb parova baraža za Evropsko prvenstvo u fudbalu (EURO 2024), a koje se naredne godine igra u Njemačkoj.

Voljom žrijeba, Bosna i Hercegovine će ugostiti selekciju Ukrajine, dok drugi polufinalni par čine Izrael i Island.

U slučaju prolaska i pobjede nad Ukrajincima, naša reprezentacija će biti domaćin i u finalnom meču.

Polufinalne utakmice baraža se igraju 21. marta 2024. godine, dok će pobjednici tih utakmica igrati finale 26. marta 2024. godine.

Nakon razočaravajućih kvalifikacija, bh. Zmajevi su priliku za plasman kroz utakmice play-offa dobili zahvaljujući prošlogodišnjem prvom mjestu u grupi Lige B UEFA-ine Lige nacija i bilo je jasno da će izabranici Save Miloševića biti domaćini polufinalne utakmice.

Iako su mnogi željeli izbjeći upravo Ukrajince i prizivao Finsku u ovom dijelu žrijeba, do toga nije došlo. Međutim žrijeb je bio naklonjen našoj selekciju u tom dijelu da bi se u slučaju trijumfa nad Ukrajinom i finalni meč igrao u Bosni i Hercegovini.

Reprezentacija BiH još uvijek čeka na svoj debi na jednom Evropskom prvenstvu, a do sada nije imala uspjeha kada je riječ o utakmicama baraža, bilo to za Svjetsko prvenstvo ili Evropsko prvenstvo.

Kada je riječ o play-offu za EURO, bh. Zmajevi su pod palicom Safeta Sušića izgubili dvomeč od Portugala (0:0; 2:6) u baraža za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj.

Četiri godine kasnije, u baražu za EURO u Francuskoj 2016. godine, bh. selekciju koju je tad predvodio Mehmed Baždarević je izgubila od Republike Irske (1:1; 0:2).

Treće sreće nije bilo u baražu za EURO 2020. I tada je bh. selekcija zahvaljujući prvom mjestu u grupi Lige nacija osigurala doigravanje, međutim zaustavljena je već na prvoj prepreci. Naši reprezentativci, predvođeni Dušanom Bajevićem, na Grbavici su nakon 1:1 u regularnom dijelu susreta poraženi od Sjeverne Irske poslije penala.