Reuters pisao o robotu-pjevaču kojeg su izradili studenti iz BiH

Svjetski poznata novinska agencija Reuters danas je objavila članak o robotu-pjevaču iz pjesama Dubioze kolektiv, a na čijoj su izradi radili studenti sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, među njima i student iz Zavidovića.

Iako je riječ o priči koja je zaživjela prije godinu dana, međunarodni mediji i danas pišu o tom uspjehu.

Ideja je nastala u maju 2018. godine, kada je Dubioza kolektiv predložila studentima da kreiraju robota za njihov spot.

Od tada je počela sva priča, a koja je prvo krenula od printanja više od stotinu dijelova za robota uz pomoć 3D printera, te koja je trajala nekoliko mjeseci. Robot može samostalno da se kreće, spoznaje i proizvodi zvukove, te je opremljen i sa 3D kamerom koja mu omogućava da vidi i analizira prostor oko sebe.

Bilo je to puno napornog rada, odricanja, uspona i padova, ali na kraju, bilo je to sjajno iskustvo i čast biti dio takvog fantastičnog tima koji je radio na ovom projektu”, kazao je Edin Omerović student iz Zavidovića.

Humanoidni robot Robby Megabyte pojavljuje se u spotu za pjesmu “Take my job away”, a koja govori o problemu odlaska stanovništva i o budućnosti koju donosi automatizacija i umjetna inteligencija u proizvodnom procesu.

Zajedno s Edinom Omerović, na ovom projektu su radile i njegove kolege studenti, članovi Embedded Systems Club Steleks: Mugdim Đuliman, Aldina Bundavica, Amina Tihak, Almir Bešić, Adnan Arnautović, Abdulah Jamak i Nermin Čović.