Rijaset iz Fonda bejtu-l-mal dodijelio 328 stipendija za studente i učenike

Svečana dodjela stipendija koje iz Fonda bejtu-l-mal izdvaja Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini održana je prošle srijede u Sarajevu.

Rijaset Islamske zajednice ove godine dodjeljuje 328 stipendija, uglavnom za studente i učenike. Broj stipendija je povećan, a pojedinačni iznosi su za 50 posto manji nego prošle godine, jer se zbog epidemije nastava održava online, a iz istog razloga se povećao broj porodica koje su u teškom materijalnom stanju“, pojasnio je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta.

Prema pravilima, Rijaseta prednost u stipendiranju imaju aplikanti sa boljim prosjekom ocjena, zatim oni koji su slabijeg socijalnog stanja, a potom oni koji dolaze iz višečlanih porodica. Malanović je rekao kako od stipendista očekuju da marljivo uče i na taj način izgrađuju svoj bošnjački identitet, identitet ove zemlje, da u njoj ostaju i izgrađuju sebe i društvo za bolje sutra.

Izaslanik reisu-l-uleme na dodjeli stipendija bio je direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Zejnil Rebihić, koji je naglasio da je Rijaset IZ u proteklim godinama izdvojio značajna sredstva za mlade.

Opredijeljenost IZ je da ulaže u mlade kadrove. Želimo da se obrazuju i da sutra pomažu, kako Islamskoj zajednici, tako i našoj državi. U prošloj godini smo izdvojili 400.000KM za stipendiranje učenika i studenata, a namjeravamo stalno povećavati taj fond“, ističe Rebihić.