Rijeke Bioštica i Krivaja u Olovu zamućene, pretpostavlja se da je riječ o vodi iz rudničkog bazena

Stanovnici općine Olovo jutros su primijetili zamućenje rijeke Bioštice i Olovo, a u neposrednoj blizini rudničkih jama rudnika olova i ceruzita.

Kako prenosi Radio Olovo, ono što kazuju slike i informacije sa terena i što je sada gotovo u potpunosti izvjesno je to da neprirodno prljava voda u rijeku Biošticu ulazi u neposrednoj blizini rudničkih jama kojim upravlja preduzeće “Geomet” odnosno kompanija “Mineco”.

To su jutros, prema riječima Safeta Kule, općinskog sanitarnog inspektora, u razgovoru s njim potvrdili nadležni u rudniku kazavši kako se oko 300 m³ vode sa jalovišta prosulo u rijeku.

Pretpostavlja se da se izlila voda iz Rudnika olova i ceruzita, ali to će potvrditi analize. Ne znam da li je bilo štete na flori i fauni“, kazao je za medije Općinski načelnik Olova Džemal Memagić, koji je istakao kako se zamućenje pokazalo iznad lokaliteta Zeleni vir.

Tek nakon izvještaja nadležnih kantonalnih i federalnih vodnih inspekcija, koji su izuzeli uzorke vode, znat će se pravi razlog zamućenja vode u rijeci Bioštici, a samim time i u rijeci Krivaji.

Prema našim informacijama koje smo dobili sa terena, pukao je bazen u kojem se vrši separacija rude te je voda, kroz zemlju, našla put do rijeke koja se nalazi blizu rudnika. Vjerovatno je do pucanja došlo usljed ove hladnoće“, rekao je je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Džavid Aličić.

Svakako, da će više informacija biti poznato nakon izvještaja nadležnih inspekcija, a na terenu su danas bili prisutni i policijski kriminalistički inspektori.

Iako trenutno nema informacija da je došlo do onešićešnja izvorišta Zeleni vir, odakle se vodom snabdijeva gradska zona i prigradska naselja, stanovnicima se ipak preporučuje oprez i prestanak konzumacije vode.