RK Čelik otkazao sutrašnju utakmicu, upitan nastavak takmičenja u Premijer ligi BiH

Sutra se igraju utakmice 6. kola rukometne BH Telecom Premijer lige BiH, međutim susret koji se trebao igrati u Gradskoj areni u Zenici izmeđi RK Čelik i MRK Sloga otkazan je odlukom zeničkog tima.

Kako se navodi u saopštenju iz RK Čelik, razlog za takvu odluku je finansijske prirode, odnosno, pismo igrača kluba u kome se navodi da ne mogu više igrati bez podrške Grada Zenica, a koja je prema njihovim navodima bila obećana.

Jučer je uprava kluba primila obavijest sa sastanka svih igrača RK Čelika, koju je potpisao kapiten tima Mevludin Čehajić, u kojoj se klub obavještava da igrači ne žele dalje igrati za klub koji i pored datih obećanja nadležnih nema nikakvu podršku Gradske uprave.

Obavještavamo Upravu kluba, Gradonačelnika i Gradsku upravu Zenica i javnost da su se svi igrači RK Čelik 05.11.2023. godine pojedinačno izjasnili i odlučili da od danas ne žele dalje igrati utakmice za RK Čelik. Jedini razlog je što Grad, i pored obećanja, nije stao iza nas nakon plasmana u Premijer ligu BiH, pa je došlo do napuštanja tima i odlaska iz Kluba najiskusnijih igrača. Sve to nakon što smo grčevitom sportskom borbom na terenu vlastitim snagama nakon pet godina, bez ičije pomoći, izvojevali plasman u najviši rang takmičenja u državi. Mi koji smo do sada ostali u Klubu nakon plasmana u Premijer ligu s tugom i gorčinom kažemo – ne možemo i ne želimo ni mi dalje! Nemoguće je igrati za Klub u najvećem rangu takmičenja u državi ako te Gradska uprava ne podržava. RK Čelik je od Grada još u prvom polugodištu ove godine, još dok smo bili u Federalnoj ligi, dobili svega 16 hiljada KM, što je u toj ligi i potrošeno. Uvijek nas je stid bilo pričati kolegama – igračima u Premijer ligi, čiji klubovi imaju godišnji budžet od 300, 500, 600 hiljada KM, pa sve do 1,8 miliona KM godišnje. Vjerovali smo i očekivali da će se nešto i kod nas u Gradu promijeniti. Nažalost nije, iako je bilo obećanja. Zar je Zenica za sport siromašnija od mnogih i po deset puta manjih gradova?“, navodi se u obavijesti igrača, a koju je prenio klub na svojoj zvaničnoj stranici.

Čelik je plasman u Premijer ligu izborio poslije pet godina, a u prošlojsezonskoj “mrtvoj trci” sa Čelik Juniorom su nijanse donijele premijerligaško društvo “starijem Čeliku”, odnosno, jedan gol s gostujuće utakmice ovih rivala je presudio o putniku u elitni rang bh. rukometa.

Međutim, u Čeliku su se već na startu susreli s brojnim izazovima. Igrači koji su dovedeni kao pojačanja za Premijer ligu su brzo podigli sidro, baš kao i neki iskusniji igrači koji su donijeli promociju i koji su trebali činiti okosnicu ekipe u tekućoj takmičarskoj sezoni.

Već u prvom kolu je bio upitan odlazak na gostovanje u Trebinje na utakmicu protiv Leotara, a u kojoj su Zeničani poraženi, a nakon čega su teško poraženi i od Gračanice, Čapljine, Izviđača i Goražda, pa su poslije pet kola jedina ekipa bez bodova.

U jutrošnjim kontaktima predstavnika Uprave sa igračima rečeno je da bi štrajk igrača ipak mogao biti prekinut i nastaviti da se igraju utakmice jedino u slučaju ako Gradonačelnik nešto promijeni i uključi se u rješavanje problema u ovom Klubu, da nađe načina da se izvrši uplata klubu jedne mjesečne stipendije igračima, te za troškove za odigravanje narednih nekoliko prvenstvenih utakmica. Nažalost, gotovo je nemoguće da će se to desiti. Ako se to ne desi, jedina realna opcija je dalje urušavanje i nestanak ovog kluba sa mape sportskih kolektiva Grada, nakon 73 godine postojanja. Klub je istrošio sve vlastite resurse i mogućnosti, a Grad očito ne želi a znamo da može, da obezbijedi, ne sada neke stotine hiljada KM, već je potrebno samo par desetina hiljada, da se spasi Klub do kraja godine. A za dalje je Klub za narednu godinu bio napravio novu strategiju“, navode iz RK Čelik.

Najviše nas od svega boli to što smo imali čvrsta obećanja od strane Gradonačelnika, jer smo ga još 4. septembra obavijestili da namjeravamo da napustimo Premijer ligu BiH, ako nemamo njegovu i podršku Grada. Da nismo imali obećanja još tada bi smo odustali od Premijer lige i bilo bi to tada bolno, ali mnogo bezbolnije. Danas je za nas tužan dan, tužna godina i decenija za sve istinske ljubitelje sporta i rukometa kod nas“, dodaje se u saopštenju zeničkog kluba.