Rudari i dalje protestuju pred zgradom Vlade FBiH [FOTO]

Pred zgradom Vlade Federacije BiH i dalje traje protest nezadovoljnih radnika iz sedam rudnika koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Nezadovoljni svojim položajem i uslovima rada radnici su počeli s protestima jučer u 11 sati, a noć su proveli pod otvorenim nebom, te poručuju da neće odustati dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Na protestu su se okupile stotine rudara rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica, a pridružili su im se i članovi njihovih porodice, kao i brojni građani koji su tokom jučerašnjeg dana, ali i danas dali podršku rudarim.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH iskazali su nezadovoljstvo pravilnicima o platama i radnom učinku te su tražili utvrđivanje minimalne plate od 1000 KM u rudarstvu u entitetu Federacija BiH. Rudari također traže stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

Federalni premijer Fadil Novalić sinoć je zakazao hitan sastanak u Vladi FBiH te je formiran pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara, dok je danas uputio zahtjev za hitno održavanje vanredne sjednice oba Doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se razmatrala informacija u vezi sa štrajkom rudara rudnika u Federaciji BiH i njihovim zahtjevima.

Rudari su jučer odbili pregovarati o zahtjevima koje su postavili pred Vladu FBiH i Elektroprivredu BiH, te su istakli da ne napuštaju proteste do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Reporter Z Portala danas je posjetio proteste ispred zgrade Vlade FBiH, a u nastavku vam donosimo fotogaleriju.