Rudari u Rudniku mrkog uglja Zenica sinoć stupili u štrajk glađu

Sindikalni odbor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ), zajedno sa svim predstavnicima brigada i službi, stupio je sinoć u 18 sati u štrajk glađu, potvrdio je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata pogona “Stara jama”, prenosi BHRT.

Nakon svih ovih dešavanja, ljudi su još u petak željeli obustaviti rad, ali smo s njima pregovarali da rade za vikend. I radili su, ali smo u ponedjeljak stupili u radnički neposluh”, rekao je Avdić.

On je naveo kako je jučer održana sjednica Upravnog odbora Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH, ali im se još niko nije obratio. Kaže i kako su slali dopise na koje im, također, niko nije odgovorio.

Mi smo, na sastanku sindikata RMU Zenica, postigli dogovor da stupimo u štrajk glađu. Odlučili smo da ne rizikujemo zdravlje ostalih komorata, da u štrajku budemo mi iz sindikata, predstavnici brigada i službi. Štrajk će trajati dok se naša situacija napokon ne razriješi”, poručuje Avdić.

Računi RMU Zenica i RMU Breza blokirani su još 8. januara zbog dugova za doprinose – zenički na iznos od 4,9, a brezanski na 4,5 miliona KM. Računi su im 22. januara bili deblokirani na samo jedan dan kako bi bila isplaćena decembarska plaća.

Računi su ponovo blokirani pa zenički rudari 5. februara nisu dobili naknadu za topli obrok, a u rudniku u Brezi danas je trebala početi i isplata januarske plaće, koju zbog blokade računa nije moguće isplatiti.

U oba je rudnika za 12. februar zakazan generalni štrajk.

Izvor: BHRT