Rukometaši BiH idu na Evropsko prvenstvo 2022. godine

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala na Evropsko prvenstvo! Uprkos porazu, rezultati u drugim susretima su išli u korist našeg tima.

Rukometaši Bosne i Hercegovine su danas u Grazu izgubili od Austrije rezultatom 27:23, no uspjeli su se, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije, plasirati na Evropsko prvenstvo koje će naredne godine u januaru biti održano u Mađarskoj i Slovačkoj.

Austrija je vodila tokom cijele utakmice i upisala je pobjedu kojom je zauzela drugo mjesto u grupi. U prvom poluvremenu Austrijanci su imali konstantno između tri i četiri gola prednosti, te je nisu imali problema da je sačuvaju i u nastavku susreta. Susret je završen rezultatom 27:23.

Najefikasniji igrač BiH bio je Ibrahim Haseljić, koji je postigao šest golova.

Naša selekcija je u kvalifikacijama ostvarila pobjede protiv Estonije (21:19) i Austrije (27:21), dok je poražena od Njemačke dva puta (25:21 i 26:24), te po jednom od Estonije (24:21) i Austrije danas (27:23).

Ovo će biti drugi nastup reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu. Naši reprezentativci su učestvovali i na posljednjem Evropskom prvenstvu 2020. godine koje je održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Predstojeće Evropsko prvenstvo će biti održano od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, a na njemu će nastupiti 24 ekipe.

Žrijeb će biti obavljen 6. maja u Beču, a sutra će biti poznati i šeširi.

Izvor: Klix.ba