Rukometaši BiH teško poraženi protiv Češke

Danas je u češkom Brnu odigrana prijateljska utakmica između rukometnih reprezentacija Češke i Bosne i Hercegovine, a uvjerljivu pobjedu rezultatom 30:18 (15:18) su slavili domaći igrači.

Zbog poteškoća u odlasku u Češku, te putovanja autobusom umjesto avionom, ove selekcije su danas odigrale pripremnu utakmicu pred nastup na Evropskom prvenstvu, a umjesto prvobitno planirana dva međusobna susreta.

Češka je dominirala u svakom segmentu igre i to od prve minute. Naša reprezentacija nije izgledala na visini zadatake, a Česi su od prve minute krenuli po pobjedu.

Nakon 12 minuta igre Češka je vodila sa 5:3, a Češka sa dva brza gola odlazi na 7:3, što je “natjeralo” selektora Irfana Smajlagića da pozove minutu odmora.

Devet minuta kasnije, nakon jedne od brojnih grešaka u napadu, Češka odlazi na pet golova prednosti, a bilo je 11:6.  Do kraja poluvremena Češka je napravila seriju od 4:2 i na odmor odlazi sa vodstvom od 15:8.

U prvih 10 minuta drugog dijela naša selekcija je postigla samo dva gola, a Češka je imala vodstvo od 19:10. Iskoristio je selektor Smajlagić i drugi time out u ovom periodu, ali nije ta minuta odmora “probudila” našu ekipu, a na 15 minuta do kraja Češka je imala prednost od 11 golova, kada je na semaforu bilo 22:11.

Na pet minuta do kraja susreta Češka je vodila rezultatom 28:14, te su domaći igrači mirno priveli susret kraju i na kraju stigli do pobjede rezultatom 30:18.

Ono što raduje jeste da su priliku na meču u Češkoj dobila tri debitanta – Marko Majstorović, Adnan Isaković i Faris Čolaković.

Senjamin Burić je bio najefikasniji sa pet pogodaka, Marko Davidović dodao je četiri. Faris Čolaković je pogađao dva puta, koliko i Ibrahim Haseljić, a Adi Mehmedćehajić, Marko Panić, Luka Perić, Mirko Herceg i Marko Majstorović po jedan pogodak. Svoj doprinos su dali i golmani Benjamin Burić, Admir Ahmetašević i Harun Hodžić.

Evropsko prvenstvo počinje 10. januara i igrat će se do 28. januara, a selekcija Bosne i Hercegovine je smještena u grupi E, gdje je još aktuelni prvaka Švedska, te Nizozemska i Gruzija.