Rukometaši Francuske stigli do četvrte titule prvaka Evrope

Sinoć je njemački Köln bio domaćin finala 16. Evropskog prvenstva (EHF EURO) u rukometa, a titulu prvaka Evrope osvojila je reprezentacija Francuske.

Trikolori su u finalu poslije produžetka savladali Dansku rezultatom 33:31 (14:14; 27:27), poslije čega su se okitili četvrtom titulom prvaka kontinenta, uz još dvije bronze.

Posljednji put Francuzi su bili prvaci 2014. godine, kada su također savladali Dansku koja je tada bila domaćin turnira.

Selekcija koju s klupe vodili Guillaume Gille preuzela je zlatnu medalju od Švedske koja je bila prvak prije dvije godine, a ovog puta Šveđani su se morali zadovoljiti bronzanom medaljom nakon jučerašnje pobjede protiv domaćina Njemačke u utakmici za treće mjesto rezultatom 34:31.

Dancima sinoć nije bilo dovoljno ni 15 odbrana Emila Nielsena uz tri Niklasa Landina, kao ni devet golova Mikkela Hansena i osam Mathiasa Gidsela. Najefikasniji kod Francuske su bili Ludovic Fabregas sa osam postignutih golova, te MVP prvenstva Nedim Remili sa pet golova, dok je golman Samir Bellahcene imao devet odbrana.