Rukometna reprezentacija BiH bolja od Kosova

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u susretu 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje se igra 2024. godine u Njemačkoj, gostovala selekciji Kosova. U susretu s dosta oscilacija u oba tima do prve pobjede u ovim kvalikacijama stigla je BiH rezultatom 22:25 (10:14).

Bh. rukometaši su vodili cijelom tokom susreta, izuzev jedne situacije u drugom poluvremenu kada je domaći tim Kosova kratko imao gol prednosti.

Već na otvaranju utakmice izabranici Irfana Smajlagića su poveli sa 3:6, a pri rezultatu 5:7 prave sjajnu seriju od 5:0 te dolaze do značajne prednosti i vodstva rezultatom 5:12.

Kosovo je uspjelo donekle uzvratiti serijom od tri vezana pogotka, kada smanjuju na 9:13, a na odmor se odlazi s vodstvom bh. tima rezultatom 10:14.

Poslije pet minuta igre u nastavku Kosovo se približilo na samo minus dva, a na semaforu je bilo 13:15, a nakon 10 minuta igre u nastavku Kosovo se potpuno vraća te dolazi do izjednačenja kod rezultata 16:16.

U 42. minuti Kosovo vodi sa 17:16, što je bila prva prednost za domaći tim u ovom meču, a kasnije će se ispostaviti i jedina.

Ipak u naredne dvije minute bh. tim postiže tri uzastopna pogotka, a serija je nastavljena do 7:0, te je naš tim desetak minuta do kraja vodio sa 17:23.

Ponovo su Kosovari na odličnu seriju naše reprezentacije uzvratili sa svojom serijom od 4:0, te se približavaju na 21:23.

Ipak bh. Zmajevi su u završnici sačuvali koncentraciju i stečenu prednost te u konačnici stigli do pobjede rezultatom 22:25.

Senjamin Burić i Mladen Bošković bili su najefikasniji u našoj selekciji sa po pet postignutih pogodaka.

Ove dvije selekcije će u nedjelju u tuzlanskom Mejdani odigrati novi duel, dok se sutra u susretu naše grupe sastaju Crna Gora i Slovenija.

Kosovo: Berisha (8 odbrana) Dri. Tahirukaj 4, Dre. Tahirukaj 5, Jupa 3, Dedaj 3, Shabani 1, Gegaj 2, Gjuka 4, Mushkolaj, Ramosaj, Muqolli, Ramadani, Basholli, Taci, Zogaj, Gërbeshi. Selektor: Bujar Qerimi.

Bosna i Hercegovina: Ahmetašević (10 odbrana), Herceg 3, Panić 4, Vukšić 2, Burić 5, Draganić 2, Bošković 5, Davidović 1, Muhović 1, Mehmedćehajić, Terzić, Hadžić, Lončar 2, Mandić, Građan, Čordalija. Selektor: Irfan Smajlagić.