Rukometna reprezentacija BiH danas igra protiv Austrije za plasman na prvenstvo

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u Austriji igrati posljednji susret kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Računica je jasna, izabranice Ivice Obrvana trebaju ostati neporaženi kako bi osigurali drugo mjesto koje vodi na prvenstvo koje će se održati naredne godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

Njemačka je s maksimalnih pet pobjeda i 10 osvojenih bodova osigurala prvo mjesto u našoj grupi, a naša reprezentacija zajedno s Austrijom ima po četiri boda, dok je Estonija posljednja s dva osvojena boda.

Obzirom da je u martu u Bugojnu reprezentacija BiH savladala Austriju, danas bi i neriješen rezultat donio drugo mjesto našoj selekciji zbog boljeg međusobnog omjera.

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati prve dvije ekipe iz osam kvalifikacionih grupa, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe, dok su se na prvenstvo direktno plasirale pored dva domaćina turnira i selekcije Hrvatske i Španije kao najbolje dvije reprezentacije s prošlog prvenstva.

Za poredak najboljih trećeplasiranih ekipa u razmatranje će se uzimati samo susreti odigrani protiv dvije prvoplasirane ekipe, odnosno, u slučaju da Austrijanci danas slave i da BiH završi treća, onda bi se gledali susreti naše reprezentacije protiv Njemačke i Austrije.

Naša reprezentacija bi u takvom poretku imala jednu pobjedu, a negativna gol razlika bi bila jednaka razlici kojom bi izgubili od Austrije, obzirom da je naša reprezentacija izgubili od Njemačke jednom s četiri gola razlike i jednom s dva, dok je Austriji savladala sa šest golova razlike čime je taj zaostatak anuliran.

Ipak, nadati se da će bh. reprezentativci odlučiti sami o svojoj sudbini i danas pružiti dobru partiju i doći do pobjede te tako ovjeriti kartu za Evropsko prvenstvo.

Utakmica Austrije i Bosne i Hercegovine počinje u 18 sati, uz direktan prijenos na BHT 1 kao i na kanalu Arena Sport BiH.