Sarajlije ponovo protestovale zbog lošeg odgovora vlasti na pandemiju

Minutom šutnje desetine građana Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji su se okupili danas na protestima ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, odali su počast onima koji su preminuli od posljedica zaraze koronavirusom, piše BHRT.

Građani Sarajeva traže da vlast ponudi jasan i provodiv plan u borbi protiv koronavirusa.

Jedna od organizatora Alma Avdagić izjavila je za BHRT da nakon prošlih protesta nisu dobili nikakav odgovor nadležnih, te da sada od državnih poslanika traže smjenu nestručnih kadrova.

Mi ne samo da nemamo vakcine, već nemamo ni plan borbe protiv pandemije”, istakla je Avdagić.

Kako je navela, vlasti imaju rok od 14 dana da preduzmu konkretne korake, u suprotnom, protesti će biti nastavljeni sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Čekali smo godinu dana da oni koji su dobili glas na izborima urade svoj posao, mi ne odustajemo dok se zahtjevi ne ispune”, poručila je ona, te pozvala građane da im se pridruže u borbi.

“Pozivamo sve da se u ovoj situaciji udružimo, bez obzira na razlike, kako bi se zajedno borili i izborili za bolji život”, istakla je Avdagić.

Foto: Arijana Misimović Kurdija/BHRT

Podsjećamo, više stotina građana okupilo se prije desetak dana u Sarajevu zbog nenabavke vakcina i ugrožavanja javnog zdravlja, na protestima organizovanim putem društvenih mreža pod nazivom “Borba za život”.

Građani su tada blokirali glavnu saobraćajnicu kod Parlamentarne skupštine BiH, a nadležnim u transparentima poručivali: „Zaradite platu“, „PCR test obavezan za sve koji ulaze u BiH“, „Dosta je“, „Spavate li mirno“.

Neformalna grupa „Borba za život“ tražila je ostavke ili čvrste garancije rukovodstva da će masovna imunizacija započeti do kraja aprila.

Na listi zahtjeva organizatora nalazila se i smjena starog i imenovanje novog saziva Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH, koja je imala rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije korona virusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahtjeva tada je postavljen rok od sedam dana, do 13. aprila 2021. godine.

Izvor: BHRT