Skupština ZDK izabrala delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH

Skupština Zeničko-dobojskog kantona u današnjem nastavku konstituirajuće sjednice obavila je izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prema posljednjim izmjenama izbornog zakonodavstva, u Dom naroda Parlamenta FBiH se bira devet delegata iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona: četiri iz reda Bošnjaka, dva iz reda Srba, dva iz reda Hrvata, te jedan iz reda ostalih.

Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je dostavljeno šest listi za izbor delegata iz reda Bošnjaka, tri za izbor dva delegata iz Kluba Hrvata te dvije liste za izbor delegata iz Kluba Srba.

Obzirom da Klub Srba broji dva zastupnika, a to su Goran Bulajić (DF) i Mladen Simić (SDP), te da Zeničko-dobojskog kanton delegira upravo dva delegata iz reda Srba u Dom naroda, bilo je jasno da će kao jedini zastupnici tog kluba biti delegati u novom sazivu.

Kako zastupnika iz reda ostalih nema u novom skupštinskom sazivu nije bilo ni izbora jednog delegata, koliko Zeničko-dobojskom kantonu pripada po raspodjeli mjesta u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dva zastupnika iz reda Bošnjaka je dobila SDA, to su Mirnes Bašić i Fahrudin Čolaković, dok su još izabrane i Amra Babić (NiP) te Almina Sivić (NES).

Iz Kluba Hrvata delegirani su Ivo Tadić (HDZ) te Marina Mujkanović (SDP), a iz Kluba Srba kao što je već bilo poznato delegirani su Mladen Simić (SDP) i Goran Bulajić (DF).