Služba za zapošljavanje ZDK izdala 362 radne dozvole strancima

JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona je u toku 2022. godine i u 2023. godini, zaključno sa aprilom iste godine, izdala 362 radne dozvole za strance, piše Naša riječ.

Od toga je u 2022. godini bilo 246 radnih dozvola, te 116 radnih dozvola u prva četiri mjeseca 2023. godine, a gdje se u okviru izdatih radnih dozvola nalaze rješenja za izdavanje i rješenja za produženje radne dozvole za rad stranca.

Prema Zakonu o zapošljavanju stranaca FBiH, radnu dozvolu za zaključivanje ugovora o radu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima sa strancem na zahtjev poslodavca koji ga zapošljava izdaje kantonalna služba za zapošljavanje prema sjedištu poslodavca, uz odobrenje Federalnog zavoda za zapošljavanje, a koja je i osnov za zaključivanje ugovora o radu ili ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova. Pored toga, stranac ne može početi raditi u Federaciji na osnovu radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak.

Rješenja za izdavanje i produženje radnih dozvola su izdate državljanima: Turske, Srbije, Nepala, Indije, Italije, Sirije, Australije, Slovenije, Bangladeša, Holandije, Njemačke, Velike Britanije, Crne Gore, Hrvatske, U.A.E., Katara, Kine, Nigerije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Austrije, Bahreina, Egipta, Iraka, Rumunije, SAD-a…“, kazali su iz Službe za zapošljavanje ZDK.

U strukturi izdatih radnih dozvola, kako kažu iz Službe, najveći broj radnih mjesta je u oblasti prerađivačke industrije, rudarstva, trgovine, uslužnih djelatnosti, poslovanja nekretninama, a manji broj u oblasti sporta, prevoza, ugostiteljstva, obrazovanja i poljoprivrede.

Radne dozvole su izdate u većem broju i strancima koji su upisani u sudski registar kao osobe ovlaštene za zastupanje na pozicijama direktora, zamjenika, pomoćnika ili izvršnih direktora i prokurista, a koji su u većini slučajeva i osnivači firmi“, ističu iz SZZ ZDK.

Izvor: Naša riječ