Spasioci GSS-a FBiH se pripremaju za povratak u BiH iz Turske

Spasioci Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH), a koji su učestvovali u akcijama spašavanja u Republici Turskoj poslije zemljotresa, pripremaju se za povratak kući, saopštili su iz GSS-a.

Svi članovi Spasilačke misije GSS FBiH koji su u Republici Turskoj pripremaju se za povratak kući.
Dvije ekipe su i danas na terenu, sa planom pakovanja i povlačenja po završetku radnog dana. Dodijeljeni zadaci od AFAD-a su prečešljavanje rubnih dijelova grada, navode iz GSS-a.

U dogovoru sa lokalnim agencijama međunarodne ekipe privode kraju spasilačke operacije. Na terenu će do finalnog raščišćavanja ostati turske službe.

Ipak, naš posao tu ne završava. I dalje je potrebna pomoć i podrška, ali od sada na druge načine. Apelujemo građanstvo da se uključe u humanitarne akcije namijenjene turskom i sirijskom narodu. Udruženje Pomozi.ba kroz pomoć građana novčano je podržalo naš dolazak i intervencije u zemljotresom pogođenim područjima. Oni nastavljaju svoj rad i zbog toga apelujemo da pomognete kroz uputstva koja oni daju, navodi se u saopštenju.

Našim spasiocima predstoji dug put nazad. Povratak će biti organizovan zajednički, u jednom konvoju. Pozivamo sugrađane da ih nagrade aplauzom. Oni su volonteri koji rade bez naknade, koji su svoje živote pauzirali i u potpunosti se posvetili iznimno teškoj misiji. Drage kolegice i kolege! Spasiteljice i spasioci! Heroji i herojke! Djecu treba učiti da heroji i super junaci nisu Betman i Supermen. Pravi heroji su bez plašta, među masom u svakodnevnici, a u neprilici prvi! To ste Vi! Neka vam je hvala na svakom mogućem jeziku. Želimo vam sretan put i siguran povratak kući, završavaju svoje saopštenje iz GSS-a.

Autor članka