Sretan 66. rođendan Safetu Sušiću!

Prije tačno 66. godina u Zavidovićima, 13. aprila 1955. godine, rođen je jedan od najvećih fudbalskih majstora prošlog vijeka, Safet Pape Sušić.

Vjerovatno najveće ime iz Zavidovića, a koji je svoj dubok trag ostavio širom Evrope, od glavnog grada Bosne i Hercegovine, do Pariza, glavnog grada Francuske.

Rijetka fotografija Safeta Sušić iz vremena dok je bio član NK Krivaja

Prve fudbalske korake je napravio u nogometnom klubu Krivaja iz Zavidovića, a odakle ga je put odveo do FK Sarajevo, gdje je odigrao 244 utakmice između 1973. i 1982. godine, a pritom je postigao i 96 pogodaka.

Iz Sarajeva je, ni manje ni više, otišao u francuski Paris Saint-Germain, gdje je u 344 utakmice postigao također 96 golova i upisao 61 asistenciju te vodio klub do historijskog prvog trofeja nacionalnog prvenstva.

Iako dres slavnog pariškog kluba danas nose neka od najvećih fudbalskih imena današnjice, oni stariji navijači će za popularnog Papeta reći da je najbolji fudbaler koji je nosio dres kluba s Parka prinčeva, a 2012. godine je izabran za najboljeg stranog igrača koji je ikada igrao u francuskoj Ligue 1. Dvije godine ranije je prema magazinu France Football izabran za najboljeg igrača u povijesti PSG-a.

Da u Parizu nisu zaboravili na njega, govori i činjenica da je prije nekoliko godina iscrtan njegov mural na stadionu PSG-a, a pored nekih od najvećih fudbalskih legendi.

Iz Pariza je otišao u francuski Red Star, gdje je naredne sezone završio bogatu igračku karijeru.

Mađioničar s loptom, nezaustavljiv za protivničke odbrane, Safet Sušić je 1979. godine izabran i za najboljeg igrača Jugoslavije, a dres reprezentacije bivše države je nosio 54 puta postigavši pritom 21 gol.

U trenerskoj karijeri je vodio veći broj klubova, mahom u Turskoj, a najveći kako lični trenerski uspjeh, tako i najveći uspjeh naše reprezentacije, stigao je 2013. godine, kada je s reprezentacijom Bosne i Hercegovine osigurao plasman na historijsko prvo Svjetsko prvenstvo za Zmajeve u Brazilu 2014. godine. Od 2018. je bez trenerskog angažmana.

Sretan rođendan Pape!