Srpski povratnici zatražili izmještanje spomenika ARBiH na putu Maglaj – Zavidovići

Povratnici srpske nacionalnosti na području općine Maglaj zatražili su izmještanje spomenika Armiji Republike Bosne i Hercegovine koji se nalazi na regionalnom putu Maglaj – Zavidovići u mjestu Ulišnjak.

U pismu koje potpisuje predsjednik Mjesne zajednice Bočinja Boro Jevtić, a koje je dostavljeno na 11 različitih adresa kao što su Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona, Ured visokog predstavnika, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, spominje se zabrinutost srpske povratničke zajednice u naseljima Krsno Polje i Bočinja.

Oni tvrde da je izgradnja spomenika politizirana u toku predizborne kampanje, a da centralno mjesto zauzima vojni transporter Vojske Republike Srpske u kojima su dva vojnika te paravojne formacije izgubila živote. Također, dodaju da se na istom mjestu nalazi zastava Armije koju nazivaju “ratnom”.

U pismu se navodi i da je riječ o “namjernom i planskom zastrašivanju povratnika srpske nacionalisti” te da predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjetimo, potpisnik ovog pisma Boro Jevtić (VRS) je skupa s Markom Zelićem (HVO) i Rizom salkićem (ARBiH) gostovao na FACE TV kod Senada Hadžifejzovića prije nešto više od dva mjeseca, a gdje ih je on predstavio kao tri vojnika iz vojske i iz istog grada.

Kompletno pismo možete pronaći u nastavku.