Stanja na putevima poslije padavina

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) jutros su upoznali vozače sa stanjem na putevima u Bosni i Hercegovini, a poslije snijega koji je padao tokom noći.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, a posebno se izdvajaju dionice: Prozor-Jablanica-Posušje, Izačić-Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Posušje-Tomislavgrad-Livno-Glamoč-Bosansko Grahovo, Tomislavgrad-Kupres-Bugojno, Vlasenica-Han Pjesak, Foča-Gacko, Sarajevo-Rogatica i Sarajevo-Olovo-Kladanj . Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna i Glamoča pričinjava jak vjetar.

Iz BIHAMK-a napominju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-4:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, a zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj na GP Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi.