Stanje u ZDK-u i dalje teško, iako je broj novozaraženih u opadanju

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK predložio je Vladi produžavanje ranije donesenih protivepidemisjkih mjera za još 14 dana.

Razlog je i dalje nepovoljna epidemiološka situacija, iako je u odnosu na prethodnu sedmicu značajno manji broj novooboljelih osoba. Smanjuje se i pritisak na bolnice, ali nastavlja trend hospitaliziranja pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Broj novozaraženih na području ZDK je u opadanju zbog čega je djelimično smanjen i pritisak na bolničke kapacitete na ovom području. No, stanje je i dalje teško.

Radi o teškim pacijentima, praktično su sve pacijenti koji su za nekakav tip poluintenzivne njege i ono što je također problem – naša intenzivna njega je uvijek puna, praktično su respiratori uvijek popunjeni“, upozorava prof. dr. sc. prim. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Broj novozaraženih dvostruko je manji nego prije 14 dana, no stav zdravstvenih vlasti je da je još rano za ublažavanje protivepidemijskih mjera.

Mi smo u Kriznom štabu donijeli zaključak – s obzirom na ovu trenutnu situaciju, Vladi ZDK predložemo da još jedan vremenski period mjere ostanu na snazi“, kazao je ministar zdravstva Adnan Jupić.

Pored ostalog, to znači da se u narednih najmanje sedam dana neće mijenjati način organiziranja nastavnog procesa na ovom području.

Treba sve uraditi postepeno kako ne bi došlo do novih žarišta, zdravlje učenika i osoblja zaposlenog u školama je na prvom mjestu“, poručuje ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Spahija Kozlić.

Narednih dana, u ovisnosti od epidemiološke situacije, nadležno ministarstvo će razmotriti mogućnosti povratka u školske klupe za učenike završnih razreda srednjih škola zbog završnih ispita. Krizni štab je ocijenio da je primarna zdravstvena zaštita na ovom području dobro obavila pripreme u vezi sa provođenjem imunizacije, koja je neophodna da bi smanjili izuzetno visoku smrtnost od Covid infekcije.

Izvor: federalna.ba