Stigli američki vojnici pred početak vježbe “Brzi odgovor” na Manjači

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nj.E. Eric Nelson jučer su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su glavninu američkih snaga, koje će skupa s Oružanim snagama BiH sudjelovati u bilateralnoj vježbi „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“ od 17. maja do 2. juna 2021. godine.

Zajedno s njima, kontingent od oko 360 američkih vojnika dočekali su i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić te američki časnik s najvišim činom u Bosni i Hercegovini, zapovjednik NATO Stožera u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad. Američki vojnici u Sarajevo su stigli civilnim avionom iz SAD-a, letom preko Njemačke te su odmah u pratnji pripadnika Vojne policije OS BiH upućeni ka poligonu OS BiH Manjača.

Ukupno oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih vojnika će učestvovati na vježbi „Brzi odgovor 21“, na poligonima Glamoča, Manjače te kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle.

Sjedinjene Američke Države zahvalne su BiH, kako na učešću u ovoj vježbi, tako i na spremnosti da bude domaćin velikom broju pripadnika američkih vojnih snaga, najvećem od okončanja misije SFOR-a 2004. godine, poručio je američki ambasador Eric Nelson.