Strani Vari: Mladi Bosanci i Italijani zajedno pružaju nezaboravno ljeto za djecu i adolescente

I ove godine u Zavidovićima će biti realizovan Strani Vari, a ovaj jedinstveni projekat će trajati od 22. do 30. jula i predstavlja priliku za druženje s mladima iz Italije i zajedno učestvovanje u različitim aktivnostima i radionicama.

Projekat “Strani Vari” je započeo 2003. godine, a vodili su ga mladi Bosanci i Italijani koji imaju između 18 i 28 godina. Projekat ima za cilj pružanje rekreativnih usluga djeci i adolescentima tokom ljetnog perioda, u edukativnom i animiranom dijelu, a na prostoru Zavidovića.

Tokom godina metode, sadržaj i objekt su unapređivani, ali i dalje zadržavaju originalnu osnovu koja pruža zajedničku obuku bosanskih i talijanskih mladih ljudi o obrazovnim i metodološkim aspektima te programiranje ljetnih rekreativnih centara na temu koju grupa bira.

Tokom boravka u Zavidovićima, bosanska omladina će pružiti italijanskim vršnjacima nezaboravna iskustva uz razne zabavne događaje i mnogobrojne radionice.

Za vrijeme posjete Italiji, mladi Italijani su naše tinejdžere srdačno ugostili i pružili su im nezaboravno iskustvo, a kako organizatoru poručuju, sada je red na Zavidovićanima da uzvrte istom mjerom.

Autor: Amina Hasanović