Sutra Dan žalosti u FBiH, bez dogovora na državnom nivou

Na osnovu prošlosedmične odluke Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sutrašnji dan, 11. juli 2024. godine – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašen je Danom žalosti u Federaciji BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike istakli su da će u četvrtak, 11. jula u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici biti klanjana kolektivna dženaza za identifikovane žrtve koji će svoj vječni smiraj naći na memorijalnom mezarju u Potočarima. Pozvali su medije i građane u Federaciji BiH da dostojanstveno isprate Dan žalosti.

Kada je riječ o proglašenju Dana žalosti na nivou cijele Bosne i Hercegovine, ni ove godine nije bilo koncenzusa, obzirom da zbog opstrukcija ministara iz entiteta RS na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije izglasalo proglašenje Dana žalosti u cijeloj državi.

Međutim, ove godine se 11. juli prvi put obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, obzirom na nedavno usvojenu Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.