Sutra izricanje konačne presude Ratku Mladiću

Sutra će Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izreći drugu i konačnu presudu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Mladić se tereti za najteže ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine, uključujući i zločin genocida, a prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

On je prvostepenom presudom proglašen krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice. Između ostalog, Ratko Mladić je proglašen krivim za ratne zločine (po četiri tačke), zločine protiv čovječnosti (po pet tačaka), te genocid u Srebrenici po jednoj tački optužnici. Jedina tačka po kojoj nije optužen odnosila se na genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine: Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

U Međuvremenu, Tužilaštvo MKSJ-a u Hagu je predložlilo Žalbenom vijeću usvajanje njihove žalbe te da Mladića proglase krivim i po toj tački optužnici za genocid u navedenim općinama. S druge strane, advokati Mladića su zatražili da se oslobodi optužbi tvrdeći da je Pretresno vijeće pogriješilo proglasivši ga krivim jer nije uzelo u razmatranja “validne, neposredne dokaze, koje potvrđuju da nije kriv za optužbe za koje se tereti“.

Žalbeno vijeće može u potpunosti da potvrdi prvostepeni presudu, da je promijeni ili da je ukine i naloži novo suđenje.

Haško tužilaštvo je optužnicu protiv Mladića podiglo 24. jula 1995. godina, a nakon dugog skrivanja uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. godine. Proces suđenja je počeo 16. maja 2012. godine i trajao je 530 dana, a tokom istog su izvedena 592 svjedoka uz predočavanje od oko 10.000 dokazanih materijala.

Izricanje presude počinje sutra u 15 sati, a brojne televizijske kuće i mediji u Bosni i Hercegovini su pripremili višesatni program koji će biti emitovan prije i poslije izricanja presude.