Sutra počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu

Sutra počinje 16. Evropsko prvenstvo u fudbalu. Popularni Euro se igra svake četiri godine, s tim da se ovo izdanje trebalo igrati prošlog ljeta, ali je odgođeno zbog pandemije koronavirusa, stoga se ove godine igra pod nazivom UEFA Euro 2020.

Prvenstvo specifično po mnogo čemu igra se u 11 gradova širom Evrope između 11. juna i 11. jula, a titulu prvaka kontinenta iz 2016. će braniti selekcija Portugala.

Ovo je drugo izdanje na kome će nastupiti 24 reprezentacije, a prvenstveno se trebalo igrati u 13 gradova. Međutim, Brisel je još 2017. odustao zbog problema sa izgradnjom stadiona, dok je Dablin odustao od organizacije u aprilu jer nije mogao garantovati prisustvo gledalaca. Španija je promijenila domaćinstvo iz Sevilje u Bilbao kako bi omogućila prisustvo navijača.

Osmišljeni su i dodatni Covid protokoli, pa će tako ukoliko reprezentacija bude imala pozitivnih slučajeva infekcije u ekipi morati imati minimalno 13 igrača uključujući i golmana na raspolaganju kako bi odigrala susret. Ukoliko to ne bude slučaj, a ukoliko budu postojali uslovi za to, susret će se odgoditi najkasnije za 48 sati. Ukoliko to ipak ne bude bilo moguće, utakmica će biti registrovana rezultatom 3:0.

Ovo će biti prvo Euro na kome će se upotrebljavati i video tehnologija (VAR), a na svakom susretu će prisustvovati bar 11.000 gledalaca, obzirom da će broj navijača kojem je dozvoljeno prisustvo varirati između 20 i 50% kapaciteta stadiona, dok je u Budimpešti planiran puni kapacitet (67.000).

Osim Budimpešte, utakmice Evropskog prvenstva će se igrati u Amsterdamu, Bakuu, Bukureštu, Kopenhagenu, Glazgovu, Londonu, Minhenu, Rimu, Sankt Peterburgu i Sevilji. Polufinale i finale će se igrati u Londonu na stadionu Wembley.

Ekipe su raspoređene u šest grupa sa po četiri reprezentacije, a grupna faza traje od 11. do 23. juna. Plasman u drugi krug će osigurati najbolje dvije ekipe iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Osmina finala će se igrati od 26. do 29. juna, mečevi četvrtine finala su na rasporedu 2. i 3. jula, dok će se po jedan polufinalni meč igrati 6. i 7. jula. Finalni meč je zakazan za 11. juli.

Utakmice Evropskog prvenstva gledatelji iz Bosne i Hercegovine će moći pratiti putem kanala Nova BH i Sportklub. Reprezentacije učesnice, raspored po grupama i termine odigravanja susreta možete pronaći na grafici ispod.

(Napomena: Satnica na grafici je izražena po UTC, a u Bosni i Hercegovine se primjenjuje CEST vremenska zona koja je jedan sat ispred. Utakmice se odigravaju u 15, 18 i 21 sat po našem vremenu).