Svečano potpisan ugovor o pravu građenja Centra za srce u Zenici

U Gradskoj upravi Zenica danas je potpisan Ugovor o osnivanju i pravu građenja za izgradnju i uspostavljanje Specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Fuad Kasumović u ime Grada Zenica i prof. dr. sci. med. Mirsad Kacila, u ime Nosioca prava građenja.

Svečanosti su prisustvovali članovi Komisije za provođenje Javnog konkursa, koja je 31. januara 2022. godine utvrdila nosioca prava građenja PZU Specijalna bolnica “Centar za srce – KM” Sarajevo kao najuspješnijeg ponuđača. Odluku Komisije potvrdilo je Gradsko vijeće Zenice na svojoj 20. sjednici održanoj 20. februara 2022. godine.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, poslije 30 godina na gradskom građevinskom zemljištu,  koje se nalazi u kompleksu Kantonalne bolnice Zenica, gradit će se specijalizirana zdravstvena ustanova koja je nesagledivo, po svim mišljenjima medicinske struke, potrebna građanima Zenice, ali i cijeloga kantona.

Specijaliziranu zdravstvenu ustanovu, prema odlukama Komisije koju je potvrdilo Gradsko vijeće Zenica, gradit će PZU Specijalna bolnica “Centar za srce – KM” iz Sarajeva. Prema ugovoru definisano je da će nosioc prava građenja pribaviti svu potrebnu dokumentaciju, navedenu ustanovu izgraditi, opremiti najsavremenijom tehnologijom te obezbijediti pacijentima dodatni kvalitet zdravstvenih usluga vezanih za kardiologiju, kardiohirurgiju, interventnu kardiologiju”, naveo je gradonačelnik Kasumović.

Također, istakao je da Grad želi pomoći svojim građanima i pored toga što nije nadležan za zdravstveni sektor kako ne bi morali sa teškim kliničkim slikama putovati za Sarajevo, Tuzlu ili neki drugi grad. Iz gradskog budžeta se neće finansirati izgradnja niti opremanje ustanove, naglašeno je i definisano Ugovorom da će to u potpunosti finansirati nosioc prava građenja.

Svako treba raditi prema svojim ovlaštenjima, pa tako i premijer Zeničko-dobojskog kantona. Kao Gradonačelnik pokazali smo kako se čuva i brine o imovini Grada Zenica, ali i ista unapređuje. Uostalom, to građani i očekuju od mene. Pozivam, još jednom, premijera na dogovor, a kada se radi o liječenju građana to niko ne smije ometati niti će se Grad baviti zdravstvom nego će samo obezbijediti gradnju objekta, najsavremeniju opremu i najstručnije ljekare u ustanovi na čelu sa prof. dr. Kacilom, čija gradnja predstoji”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Prema riječima prof. dr. Mirsada Kacile, izgradnja Centra počinje odmah kada se dobije sva potrebna dokumentacija koja zakonom omogućava da se bolnica može graditi.

Klinika će biti organizovana poput one u Sarajevu koja ima saradnju sa vertikalnim fondom solidarnosti, koji je na federalnom nivou, a sa kojim klinika ima uspješnu višegodišnju saradnju. Pacijenti koji imaju zdravstveno osiguranje na osnovu uputnice će biti tretirani bez ikakvih novčanih naknada, a rok za izgradnju je 24 mjeseca”, pojasnio je prof. dr. Kacila.

Prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK, ovom prilikom je istakao važnost uspostavljanja i gradnje ovakve ustanove.

I sada svi pacijenti dobiju mogućnost liječenja iz fonda solidarnosti, ali je problem u transporu pacijenata koji moraju putovati u druge kliničke centre. Zamolio bih sve da pogledaju šta sve Zenica dobija ovim projektom, koliko kvadrata, sala, opreme, 24 časovno radno vrijeme što će biti na usluzi građanima Zenice i kantona. Zamolio bih politiku da se u ovo ne miješa, ipak se radi o ljudskim životima” , rekao je prim. dr. Kapidžić.