Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Žepče obilježen Dan općine Žepče

Žepčaci i Žepčanke današnji datum 14. oktobar obilježavaju kao Dan općine Žepče. Tim je povodom, kao i prethodnih godina, pripremljen bogat i sadržajan program čiji je centralni događaj bila jučer održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Žepče

Svečana sjednica u povodu Dana općine je održana u kino-dvorani Doma kulture, a tokom iste je sumiran dosadašnji rad općinskih stuktura i sve ono što je učinjeno u protekloj godini, a također su uručena i priznanja zaslužnima za promociju i razvoj lokalne zajednice.

Sjednici su prisustvovali brojni gosti među kojima i Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Marinko Čavara, potpredsjednik RS-a Davor Pranjić, zastupnici u Zastupničkom Domu Parlamenta Federacije Dario Knezović i Josip Martić, ministar Pravosuđa FBiH Vedran Škobić, predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg, savjetnik predsjedavajuće Vijeća ministara Mate Lončar, predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić i zastupnik u Skupštini ZDK Ivica Penić, kao i premijerka Vlade ZDK Amra Mehmedić s ministrima, te pomoćnici i tajnici federalnih, kantonalnih i državnih institucija, ali i općinski načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i predsjedavajući Gradskog vijeća Vinko Topić, načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Jankovci Boris Dragičević, te načelnik Gruda Ljubo Grizelj i načelnik Usore Zvonimir Anđelić.

Sjednici su također pored općinskih vijećnika prisustvovali i predstavnici vjerskih institucija, javnih poduzeća i ustanova, predstavnici mjesnih zajednica i političkih stranaka i drugi građani.

U uvodnom govoru, pored čestitke Žepčankama i Žepčacima povodom Dana općine, predsjedavajući Općinskog Žepče Edin Šišić podsjetio je na historiju općine čije ime se nalazi u zapisima iz 15. stoljeća.

Na današnji dan, prije točno 565 godina, Bosanski kralj Stjepan Tomaš u Žepču je izdao povelju visokom činovniku Stjepanu Ratkoviću. To je ujedno i prvi pisani trag o postojanju Žepča i taj datum se već 16 godina slavi kao Dan općine Žepče. Ponosni smo zbog toga što se naš grad spominje sredinom 15. stoljeća kao sredina u kojoj se živi i pokušava graditi život. Iako smo kroz ovih pet stoljeća prolazili različita iskušenja, kojih imamo i danas, mi moramo biti sretni i ponosni na sve naše uspjehe i aktivnosti koje se provode u našoj općini“, kazao je između ostalog Šišić.

Sve što se uradi je vidljivo, opipljivo, a u svrhu kvalitetnijeg i ljepšeg života prvenstveno naših sugrađana. Zahvaljujući kontinuitetu, međusobnom uvažavanju i zalaganju svih nas koji živimo ovdje, Žepče je izraslo u jednu multikulturalnu sredinu u kojoj su uvelike prevaziđene ne tako davne nacionalne netrpeljivosti, te da je za razliku od nekih perioda naše povijesti kad je bilo jedno od najslabije razvijenih mjesta, Žepče danas svijetla točka i primjer kako se treba i mora raditi“, dodao je predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče.

Čestitkom u povodu Dana općine Žepčankama i Žepčacima svoj govor je započeo i općinski načelnik Mato Zovko, koji je podsjetio da je Dan općine prilika za okupljanje i druženje i na drugim kulturnim, sportskim, infrastrukturnim i privrednim događajima.

Za Općinu je najbitnije i najvažnije da iz svoje nadležnosti kvalitetno izvršava svoje zadaće, da odlično funkcionira Općinsko vijeće i izvršna vlast, da surađuju, a sve u cilju stvaranja boljih uvjeta za život i rad ljudi. Također, vrlo važno je da funkcioniraju i uspješno rade sve općinske javne ustanove, da surađuju međusobno, u čemu je općina Žepče jedan dobar primjer. Općinski Proračun za 2023. godinu je usvojen u iznosu od 12.150.000 KM. Uvjeren sam da će se izvršiti“, ističe načelnik Žepča.

Živimo u složenim i neizvjesnim političkim i ekonomskim vremenima, što sve utječe na cjelokupno stanje u državi pa i u našoj općini. Bez obzira na sve što nas je zadesilo u proteklim godinama prema podacima Porezne uprave FBiH u Žepču je zaposleno 5.989 radnika. Izvoz u 2022. godini je 132 milijuna KM, a uvoz 121 milijun, što me raduje, jer je izvoz veći od uvoza. Zahvaljujem svim našim gospodarstvenicima – poduzetnicima na svakom sačuvanom i novom radnom mjestu“, dodao je Zovko.

Na ovoj sjednici svečanog karaktera uručena su i javna priznanja „Pohvalnice“ sportskim kolektivima i to Košarkaškom klubu „Orlovik – Nansi“ Žepče za izniman uspjeh u oblasti sporta i za plasman u košarkašku Premijer ligu BiH, Džudo klubu „Mahnjača“ Žepče za 50. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja na polju promovisanja sporta i općine Žepče, Teniskom klubu „Club T“ Žepče za ostvarene sportske uspjehe, promociju sporta, okupljanje mladih i promovisanje općine Žepče, Šahovskom klubu „Žepče“ Žepče za uspješno djelovanje i promoviranje kreativnog intelektualnog sporta u općini Žepče i Stolnoteniskom klubu „Žepče“  za uspješan rad i sudjelovanje u sportskim takmičenja, kao i za promovisanje općine.

Čestitke u povodu Dana općine Žepče s govornice su uputili i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara i načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević, dok su se za svečani ton iste, pobrinuli profesori Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče.