Svjedočenja doktora u Kantonalnoj bolnici Zenica: Izvlače se zadnji atomi snage

Ekipa BHT1 televizije je boravila u posjeti Kantonalnoj bolnici Zenica, a gdje je iz prve ruke od pacijenata i doktora dobila svjedočanstvo s “prve linije odbrane” od pandemije korona virusa.

Prvi dani su bili izuzetno teški i rekao bih – ne daj Bože nikome. S ovog aspekta bih se mnogo zahvalio našim medicinskim ekipama koje ja zovem heroji u bijelom”, rekao je jedan od pacijenata iz COVID odjela.

Tokom protekle godine u Kantonalnoj bolnici Zenica dana hospitalizirano je 2000 pacijenata, od čega je 400 nažalost završilo smrtnim ishodom.

“To je, ipak, jedna velika brojka, što nam pokazuje da je bolest veoma opasna, veoma agresivna i teško ju je kontrolisati”, rekla je prim. dr. Eldira Hadžić, načelnica Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Početak je bio strašan, to je bio jedan strah, nepoznati neprijatelj, kako ćemo to sve prebroditi, treba se vratiti kući. Međutim, sada jednostavno preovladava umor”, izjavila je za Maja Markov, koordinatorica COVID trijaže Kantonalne bolnice Zenica.

Ljudi su maksimalno potrošeni i fizički i psihički, veliki broj je prebolio kovid, tako da je i to sigurno ostavilo posljedice na njihove sposobnosti. Zaista se izvlače zadnji atomi snage da se postigne ono što treba da bi se pružila pomoć svima kojima je potrebna, što u ovom periodu sigurno neće biti lako”, riječi su direktora Kantonalne bolnice Zenica prof. dr. Rasima Skomorca.

Kako javlja BHT1, trenutno je u zeničkoj bolnici 110 hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom, a da je zdravstveni sistem pred, definitivno, najvećim izazovom od početka pandemije potvrđuje vrtoglavo povećanje broja zaraženih u posljednjih deset dana.