Tešanj: Na nekadašnjoj deponiji divljeg otpada zasađene autohtone šumske vrste

Na nekadašnjoj deponiji građevinskog otpada u Tešnju od strane PJ “Šumarije Tešanj” podignut je arboretum u kojem su zasađenje autohtone šumske vrste, s ciljem njihove zaštite, prezentacije i edukacije o šumskim vrstama koje se uzgajaju na ovom području.

Podignuti su nasadi divlje trešnje, sivog oraha, divljeg kestena, javora, jasena i ostalih lišćarskih vrsta.

Potrebno je istaći i da je sve zasađeno u arboretumu uzgojeno u našem rasadniku u Tešnju, gdje se uz nadzor stručnog osoblja proizvodi sadni materijal kojim se vrši pošumljavanje na području gospodarenje našeg preduzeća, poručuju iz PJ “Šumarije Tešanj”.

Nekoliko godina poslije, slika pejzaža je u potpunosti promijenjena. Oživljena priroda je iz godine u godinu ljepša i slikovitija, šuma se razvija i raste. Ove godine je povodom Međunarodnog dana šuma, u nešto kasnijem terminu, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, na lokalitetu Ćatin Greb, u akciji koju su proveli radnici PJ“Šumarije Tešanj“, izvršeno otklanjanje korova i sprovođenje mjera zaštite na stablima, kao i čišćenje arboretuma.

Ovaj arboretum je mali poklon prirodi za sve ono što je ona nama dala i daje i njegovom održavanju će se i ubuduće posvećivati velika pažnja, međutim potrebno je i da se podigne svijest građana o važnosti očuvanja zelenih površina, jer upravo građani svojim nesavjesnim ponašanjem i bacanjem smeća narušavaju cjelokupan izgled površina koje se uređuju“, kazala je Rukovodilac poslovne jedinice „Šumarije Tešanj“, Samira Smailbegović.