Tešanjska policija ponovo zaplijenila opojnu drogu

Policijski službenici Policijske stanice Tešanj su u prethodnom periodu realizovali pojačane mjere i radnje u okviru aktivnosti na suzbijanju i prevenciji neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet droga, kao i otkrivanju i procesuiranju osoba koje se dovode u vezu sa zloupotrebom droga, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK).

U tom kontekstu, u subotu 7. januara u 1:30 sati, na lokalnom putu Mračaj-Potočani, u mjestu Mračaj, zaustavljeno je i kontrolisano putničko motorno vozilo marke “VW Golf”, kojim je upravljala T.A. (rođena 1994. godine) iz Tešnja. Prilikom pregleda lica T.A. kao i vozila pronađena su i oduzeta četiri upakovana sadržaja biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu ” Marihuana”.

Također, u četvrtak 12. januara u mjestu Bukva, policijski službenici policije PS Tešanj su zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo marke „Audi”, kojim je upravljao B.M. (rođen 1991. godine) iz Tešnja. Prilikom pregleda lica i vozila, pronađeno je šest upakovanih sadržaja praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Speed”, tri upakovana sadržaja biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Marihuana” te plastična kartica na kojoj su vidljivi tragovi praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Speed”.

U daljnjim aktivnostima Policijske stanice Tešanj, dan kasnije u petak 13. januara, u mjestu Rosulje, policijski službenici su na magistralnom putu M4, zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo marke „Mercedes“ kojim je upravljao P.S. (rođen 1989. godine) iz Tešnja. Izvršenim pregledom lica i vozila, policijski službenici su pronašli i oduzeli jedno ručno izrađeno vatreno oružje u obliku olovke i četiri komada metaka, digitalnu vagu za precizno mjerenje, crnu platnenu torbicu u kojoj se nalazilo pet pakovanja sa sadržajem praškaste materije koja izgledom asocira na opojnu drogu „Speed“ i dva pakovanja u kojima se nalazilo ukupno 11 komada tableta plave boje, koje izgledom asociraju na opojnu drogu „Ecstasy“ te jednu torbu u kojoj se nalazilo 13 pakovanja sa sadržajem biljne materije, koja izgledom asocira na opojnu drogu „Marihuana“.

Kako napominju iz MUP-a ZDK, kod osumnjičenog lica dana 12.11.2022. godine u mjestu Bukva, općina Tešanj, od strane policijskih službenika Policijske stanice Tešanj izvršeno pretresanje porodične kuće i pomoćnih objekata. Tom prilikom pronađeno je i privremeno oduzeto jedno pakovanje biljne materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Marihuana”, bruto težine 250 grama.

Nakon kompletiranja predmeta protiv osumnjičenih lica, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, biće dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. KZ-a FBIH.