Turković tvrdi: U narednim danima 100.000 vakcina iz IPA fonda

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH u Sarajevu, obratila se medijima te prenijela detalje sjednice.

Naime, ona je prije svega govorila o nabavi i početku vakcinacije protiv koronavirusa na području FBiH, piše Oslobođenje.

Građani moraju da znaju da smo htjeli sve odraditi perfektno kada je riječ o nabavci, jer smo poučeni iskustvom afere “Respiratori”. Očigledno da su druge zemlje bile mnogo agresivnije, poslije priče o respiratorima malo ko bi imao hrabrosti da uđe u proces privatne nabavke i potpisivanje privatnih ugovora i svi su htjeli da bude perfektno administrativno razrađeno“, navela je Turković.

Između ostalog, ona tvrdi kako su državne vlasti uradile sve što je bilo potrebno.

Riječ je o osiguravanju hladnog lanca za pohranjivanje Pfizerove vakcine te naša država je izvršila uplatu za vakcine. Taj dio poslova je apsolutno zadovoljen, kao i hladni lanac i sve ono što se priča da nema preduslova, nije tačno. Isplatili smo iznose koji su potrebni i krivica je na dobavljačima, tu su COVAX i Pfizer i tu su procesi bili usporeniji nego je bilo očekivano. Sve radnje su završene, sve je pripremljeno kada je riječ o BiH“, kazala je Turković.

Također, dodaje kako osim COVAX mehanizma očekuje i dolazak 100.000 doza vakcina u narednim danima čije plaćanje će biti putem IPA fondova.

Preduslovi su da oni koji su obećali izvrše to i Austrija je zadužena za BiH kada je riječ o vakcinama iz IPA fonda. Mi smo postupili administrativno i profesionalno, sve je učinjeno, na nama je samo da ih primimo i da počne vakcinacija. Mimo COVAX-a postoji dogovor u EU da se koordinira nabavka iz IPA fondova i očekujemo u toku narednih dana količinu od 100.000 vakcina i da bi tada trebala početi vakcinacija”, pojasnila je Turković.

Izvor: Oslobođenje