U akciji META 2 uhapšeno 15 lica, tri iz Zavidovića

Kako je već ranije informisana javnost, rano jutros u 6 sati od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) započeti su istovremeni pretresi na 16 lokacija na području Kaknja i tri lokacije na području Zavidovića.

Ova opsežna policijska akcija kodnog naziva “META 2“, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, teška krađa iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Aktivnosti u okviru akcije “META 2” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici, Kaknju i Zavidovićima.

Tokom naznačenih aktivnosti slobode je lišeno 15 lica od čega 12 na području Kaknja i tri lica na području Zavidovića, a slobode su lišeni; M.A. (1991. godište), M.R. (1980. godište), B.A. (1987. godište), T.M. (1988. godište), M.A. (1987. godište), B.H. (1994. godište), T.E. (1988. godište), K.A. (1980. godište), E.B.  (1992. godište), N.F. (1986. godište), B.O. (1968. godište). i M.R. (2001. godište), svi iz Kaknja, te R.A. (1984. godište), B.A. (1988. godište) i B.J. (1990. godište) iz Zavidovića. Osumnjičeno lice Č.O. (1981. godište) iz Kaknja, koje je također meta ove akcije, nalazi se na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Busovača, dok je za licem S.I. (1986. godište) iz Kaknja raspisana operativna potraga i za istim se intenzivno traga.

U pretresima stambenih i drugih objekata koje koriste lica lišena slobode pronađena je i oduzeta značajna količina prškaste i zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu i ista će biti predmet vještačenja, tačnije, radi se o 1300 grama praškaste materije koja izgledom asociran na opojnu drogu speed i 162 upakovana sadržaja praškaste materije spremna za uličnu prodaju, 25 grama hašiša i 31 upakovan sadržaj iste materije spremne za uličnu prodaju, 200 grama i 14 upakovanih sadržaja biljne materije koja asocira na opojnu drogu spremnih za uličnu prodaju, tri stabljike indijske konoplje, osam preciznih vaga, devet mobilnih telefona, jedna puška, jedan pištolj, određena količina puščane i pištoljske municije, te drugi predmeti i tragovi koji će poslužiti kao dokaz za uspješno vođenje krivičnog postupka.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičena lica će biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.