U Americi uspješno obavljena prva operacija transplantacije cijelog lica i ruku

Amerikanac Joe DiMeo uspješno je operisan u augustu 2020. godine u NYU Langone Health klinici, a doktori su čekali nekoliko mjeseci prije nego što bi javnosti saopštili vijest da je operacija koja je trajala 23 sata uspješno završena, iako će je neophodno čekati još neko vrijeme kako bi se to sa sigurnošću moglo tvrditi.

Šest mjeseci poslije operacije, Joe DiMeo inače iz New Yerseya ponovo uči kako da se smije, namiguje i čini druge pokrete lica.

Prije dvije godine on je zaspao za volanom vozila nakon što je radio noćnu smjenu kao sudioniku u testiranju lijekova za jednu farmaceutsku kompaniju, a nakon čega je došlo do udara od ivičnjak i prevrtanja vozila te naposlijetku i zapaljenja vozila. Jedan vozač u blizini je pritrčao i spasio ga iz zapaljenog vozila, ali DiMeo je već zadobio teške opekotine trećeg stepena na 80 posto svoga tijela.

Poslije nesreće proveo je dva mjeseca u induciranoj komi i prošao kroz desetine operacija te čekao 10 mjeseci na listi za novu kožu.

Doktori su smatrali da postoji šest posto šansi da se pronađe donor koji će biti kompatibilan s njegovim sistemom imuniteta, pored toga su željeli pronaći donatora koji je istog spola boje kože, a što je pojava Covid-19 pandemije iznimno otežala.

Tim doktora koji je prije same operacije obavio niz priprema i proba je amputirao njegove obje ruke do ispod podlaktica, zamjenjujući ih rukama od donatora pri čemu su spojili nerve, krvne žile i tetive. Cijelo lice je također transplatirano, uključujući čelo, obrve, nos, očne kapke, uši, usne i kosti lica.

Dvije slične transplantacije lica i ruku u prošlosti nisu imale isti ishod. U Parizu je pacijent mjesec dana poslije operacije izvršene 2009. godine preminuo uslijed komplikacija izazvanih infekcijom, a u drugom slučaju dvije godine kasnije tijelo pacijenta nije prihvatilo nove ruke te su one morale biti uklonjene dan nakon operativnog zahvata.

Joe DiMeo je poslije ove operacije vratio određene funkcije potrebne za svakodnevni život, poput samostalnog oblačenja i hranjenja, a počeo je i treninge s tegovima kako bi ojačao. On će tokom cijelog života morati koristiti određene lijekove kako tijelo ne bi počelo odbacivati transplatirane organe. .

Znao sam da će to biti mali koraci tokom cijelog perioda. Morate imati dosta motivacije i dosta strpljenja. I morate ostati snažni tokom svega“, kazao je dvadesetdvogodišnji Joe DiMeo i dodao: “Dobili ste novu šansu za život. Ne možete zaista odustati“.