U Bajvatima uskoro počinje izgradnja Aleje šehida

U Bajvatima kod Zavidovića uskoro će se početi s realizacijom projekta izgradnje Aleje šehide, a koja predstavlja drugu fazu projekta kojoj prethodi izgradnja sportsko-rekreativnog centra.

Izgradnja sportsko-rekreativnog centra je započela prije nešto manje od tri mjeseca, a već su završeni brojni radovi te je izgrađen dječiji park s mnoštvom sadržaja. U sklopu ovog projekta je planirano i opremanje područne škole u Bajvatima novim namještajem, izrada nove fasade i zamjena stolarija na školi, izgradnja nastrešnice i prilaza za osobe s invaliditetom, asfaltiranje pristupne ceste, izgradnja jarbola sa zastavama i drugi, od čega je već dobar dio radova završen.

U drugoj fazi projekta je planirana izgradnja Aleje šehida sa sadnjom 22 stabla, koji predstavlja broj šehida iz ovog mjesta. Aleju će činiti moderna šetnica i saobraćajnica s parkinzima, klupe za sjedenje, amfiteatar, a u ovoj fazi projekta će se uraditi i ulazna kapija u staru džamiju u Bajvatima (druga najstarija na općini), te će se izvršiti osvjetljenje iste.

U budućnosti je planirana i treća faza ovog projekta, a koja podrazumijeva izgradnju muzeja na otvorenom u sklopu koga bi bilo postavljeno razno oružje kao muzejski eksponati, kao što su tenkovi, topovi i drugi eksponati.

Projekat se prostire na površini približnoj 12.000 m².

Lokalitet na kome će biti izgrađen rekreativni centar i aleja će nositi naziv HERC “Park prijateljstva Bajvati” (gdje je HERC akronim za Historijski, edukativni i rekreacioni centar), iz razloga što su učešće u realizaciji uzeli prijatelji mještana iz različitih dijelova naše države, a želja je da se nova prijateljstva rađaju u ovom centru.

Svi oni koji žele dati svoj doprinos realizaciji ovog projekta mogu da kontaktiraju organizatore putem njihove Facebook stranice.