U BiH stigle Pfizerove vakcine iz Evropske Unije

Danas je Bosni i Hercegovini uručeno 10.500 Pfizer vakcina protiv COVID-19 iz Evropske unije.

Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer za Balkan, a najviše će biti izdvojeno za BiH, preko 250 hiljada doza. Isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg uručili su ove vakcine.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi je ranije rekao da će uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou EU isporučiti vakcine za Zapadni Balkan koje će spasiti živote.

Podršku pružamo od početka pandemije COVID-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika širom regiona, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji”, poručio je Varhelyi.

Austrijski ministar vanjskih poslova naglasio je da je glavni prioritet da vakcine protiv bolesti COVID-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope.

U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, poručio je Schallenberg.

Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih na osnovu unaprijed utvrđenih ugovora EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana.

Podjela između zemalja će biti zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizirajući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe.

Izvor: BHRT