U BiH stigle Pfizerove vakcine preko COVAX-a

Danas su na Međunarodni aerodrom Sarajevo pristigle prve doze vakcina naručenih preko COVAX mehanizma koje je Bosna i Hercegovina poručila prije nekoliko mjeseci.

U jutarnjim satima je stiglo 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcina, a drugoj isporuci večeras će stići 26.400 doza AstraZeneca vakcina koje su također naručene preko COVAX mehanizma.

U delegaciji, prilikom primopredaje vakcina na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, su danas osim ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević prisustvovali i Johann Sattler, ambasador EU u BiH, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, Fabio Scano, šef Ureda SZO za BiH i Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH.

Na ceremoniji preuzimanja vakcina ministrica Gudeljević se obratila stanovnicima BiH riječima: „Svjesna činjenice da zdravstveni radnici širom BiH rade već na izmaku snaga, da su mnoge profesije izložene najvećem riziku od zaraze, želim s vama podijeliti nadu da će davno plaćene vakcine stići u najkraćem roku do krajnjih korisnika i da će se epidemiološka slika početi popravljati. Svima želim snagu, strpljenje i da ostanete zdravi.

Podsjetimo, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je najavila da bi vakcine kroz COVAX mehanizam trebale stići u tri kontingenta Vakcine koje su stigle danas trebale su doći u utorak. Turković je tom prilikom do kraja aprila najavila i dolazak 112.000 doza vakcina AstraZeneca.