Stigle prve vakcine u BiH

U BiH stigle prve vakcine protiv koronavirusa, namijenjene RS-u

Sinoć su u Bosnu i Hercegovinu stigle prve količine ruske vakcine “Sputnik V” protiv koronavirusa.

Vakcine se trenutno nalaze na aerodromu u Sarajevu, a namijenjene su entitetu Republika Srpska.

Kako je za N1 potvrdio portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, radi se o interventnom uvozu za Republiku Srpsku.

Vakcine će biti upućene u Agenciju za lijekove BIH radi provjera i procedura. Kako je rečeno, ne radi se o velikim količinama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko dana kazao je kako će u Republiku Srpsku stići oko 100.000 vakcina iz Rusije, te da bi proces vakcinacije protiv Covida-19 trebao započeti u februaru.

Istakao je da i pored napora koje su FBiH i RS uložile kroz zajednički program Covax te platili vakcine, nema naznaka da će one stići.

Sada vidimo da u pogledu snabdijevanja vakcinom imaju problemi i u moćnim zemljama jer ne dolaze u kontinuitetu, što govori o nesređenosti tog tržišta. Očito je da je potrebno direktnim kontaktom osigurati vakcine. Prema najavama, EU će zatvoriti tržište i to nije optimistično. EU se nije snašla na početku pandemije ni sada povodom vakcina. Ovo može biti ozbiljan problem povjerenja i solidarnosti”, rekao je Dodik.

Izvor: N1