U četvrtak nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Zavidovićima

U četvrtak 8. februara u organizaciji Crvenog križa općine Zavidovići bit će organizovana još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Nakon što je 24. januara upriličena više nego uspješna i rekordna akcija darivanja, na kojoj je 101 osoba uspješno darovala krv, uz činjenicu da jedan broj građana nije bio u prilici dati krv zbog nedostatka vremena i materijala, iz Crvenog križa odlučili su ponoviti aktivnost.

Akcija će ponovo biti organizovana u JU “Kulturno-sportski centar” Zavidovići, a u terminu od 8:30 do 12 sati.

Pozivamo sve zainteresovane da dođu te da po mogućnosti najave svoj dolazak na broj telefona 032/878-868 ili na Viber broj 061/246-299, poručili su iz Crvenog križa općine Zavidovići.

Dobrovoljni darivalac krvi može postati svaka osoba punoljetna osoba do 65 godina starosti, a koja ime preko 55 kilograma tjelesne težine, koja je dobrog zdravlja.

Muškarci mogu darivati krv do četiri puta godišnje (svaka tri mjeseca), a žene do tri puta u toku godine dana (svaka četiri mjeseca).

Davalac krvi ne može biti osoba koja je bolesna (ili ima simptome neke bolesti), koja uzima redovnu terapiju (o vrstama lijeka i mogućnosti darivanja određuje ljekar transfuziolog), žene u fazi redovnog menstrualnog ciklusa, osoba koja uzima antibiotike (minimalno sedam dana) ili je prebolovala neku zaraznu bolest poput HIV-a AIDS-A, hepatisa B i C, sifilis, koja je imala hiruršku ili drugu intervenciju na koži/tijelu u posljednjih šest mjeseci, nije sačekala minimalno šest dana od posljednje zubarske intervencije, nije sačekala šest do 12 mjeseci nakon tetoviranja (tetovirane osobe i dalje mogu donirati krv), ili osoba koja je u posljednja tri mjeseca imala transfuziju krvi.