U Maglaju svečano podignuta zastava BiH na jarbol visine 42 metra

Danas je u Maglaju, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, svečano podignuta državna zastava na jarbol visine 42 metra u Parku domovini, na sjevernom ulazu u ovoj općini.

Ideja ovog projekta je prisutna već nekoliko godina, a izgradnja jarbola za državnu zastavu visine 42m je započela 2021. godine, dok je prije radova obezbijeđena saglasnost Vakufske direkcije, kao i urbanistička saglasnost i odobrenje za građenje. Regulacioni plan predviđa da se ova vakufska parcela primarno uredi kao zelena površina, a jarbol je centralni sadržaj “Parka domovini”.

Izgradnja betonskog postamenta i instaliranje jarbola koštalo je 60 000 KM, a uređenje okoliša, popločavanje platoa, uređenje zelenih površina, instaliranje rasvjete i parkovskog inventara 35000 KM.

Nakon završetka svih građevinskih radova, u Parku domovini će također biti istaknuti svi dosadašnji grbovi BiH, kao i ploče s godinama koje su od historijske važnosti za našu državu.

Nosioc ovog projekta je MIZ Maglaj, a pored značajne podrške Općine Maglaj, realizaciju ove ideje su svojim donacijama također podržali i brojni građani, privrednici i druge patriote.