U nastavku operativne akcije META II slobode lišeno devet lica

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “META II” poduzimali operativne i istražne mjere i radnje.

Iste su bile usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Danas, 21.12.2023. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 14 lokacija na području Kaknja. Aktivnosti u okviru akcije “META II” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju i iste rezultat su višemjesečnih istraga, navedeno je u saopštenju MUP-a ZDK.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Prilikom pretresa devet lica je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, a radi se o sljedećim licima: A.J. (1970. godište), A.S. (1997. godište), R.H. (1989. godište), R.H. (1996. godište), R.A. (1993. godište), S.F. (1992. godište), S.E. (1979. godište), S.M. (1993. godište), te S.H., (1988. godište), sva lica iz Kaknja. Navedena lica se sumnjiče da su u vremenskom periodu od mjeseca marta 2023. godine do mjeseca novembra 2023. godine, na području Kaknja i šire, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

U toku vršenja pretresa policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu opojne droge, novca i oružje, te će navedeni predmeti biti predmet vještačenja, nakon čega će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Osumnjičena lica su privedena u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Sprovedenom akcijom, koja predstavlja nastavak uspješno provedenih policijskih akcija kodnih naziva “MREŽA” i “META”, u okviru kojih su u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine opojnih droga, te su izvršene desetine pretresa, a veći broj osumnjičenih lica lišen slobode i procesuiran, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona pokazuje opredjeljenost i spremnost u borbi sa najsloženijim oblicima organizovanog kriminala, te da je respektabilna i ozbiljna policijska agencija koja svojim resursima ali i dobrim i koordiniranim rukovođenjem može odgovoriti na sve sigurnosne izazove i rizike a svim građanima pružiti maksimalnu ličnu i imovinsku sigirnosti, navodi se u saopštenju MUP-a ZDK.